Cambridge dieet

Cambridge dieet: Uitleg, voor- en nadelen + ervaringen!

Wie wil zichtbaar afvallen in de eerste week dat je begint met een dieet? Het kan door met een minimale hoeveelheid van 500 calorieën het veelbesproken Cambridge 500 dieet te volgen. Streng, maar wel effectief zullen we maar zeggen. Is het hiermee het beste dieet dat verkrijgbaar is, of kun je beter kijken naar het grote plaatje van het dieet? Is het bv. gezond? En ga je er wezenlijke doelen mee behalen? We geven je een complete uitleg over het dieet zodat je deze vragen straks kan beantwoorden.

Wat is het voor een dieet?

Het is een eiwitdieet, waarbij je geen calorieën hoeft te tellen. Dat wordt namelijk voor je gedaan, doordat je hoofdzakelijk Cambridge dieet producten gebruikt. Ze zijn zo samengesteld dat alle macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) erin zitten. Doordat je met het Cambridge 500 niet boven de 500 calorieën uitkomt ga je vet verbranden.

Deze manier van afvallen heet ketose!

Je lichaam komt in ketose, doordat je alleen eiwitten (en wat vetten) eet en geen koolhydraten (anders zeer minimaal). Wanneer je daarbij minder binnenkrijgt dan je verbruikt (energiebehoefte 2500 calorieën voor mannen en 2300 calorieën voor vrouwen) zal je opgeslagen lichaamsvet verbranden.

Het is belangrijk om echt (praktisch) geen koolhydraten te eten, anders raak je uit ketose en zal het effect van optimaal vet verbanden teniet worden gedaan.

Hoe kijken deskundigen naar het Cambridge dieet?

Hoewel je er snel mee kunt afvallen in korte tijd, blijkt het niet al te best voor je gezondheid. Het valt in de categorie crash diëten, die vaak een slechte naam hebben.

De reden hiervoor is, dat je er slechts tijdelijk mee zal afvallen door je lichaam uit te hongeren. Hiermee wordt er gemikt op mooie resultaten, waarbij al het andere min of meer grotendeels zal worden verwaarloosd. En dat is vanzelfsprekend nooit goed!

Wat je wilt is namelijk op een gezonde manier snel vet verbranden. En je moet het ook leuk maken en vol kunnen houden. Daarbij wil je niet na het dieet weer aankomen maar je nieuwe figuurtje behouden, dat is namelijk waar je allemaal voor werkt.

Voordelen van het Cambridge dieet

* In korte tijd zal je er snel mee afvallen, 10 kilo per maand is mogelijk
* Je hoeft geen calorieën te tellen, dit wordt voor je gedaan
* Keuze uit Cambridge dieet producten in veel verschillende smaken

Nadelen van het Cambridge dieet

* Moeilijk om het vol te houden, vergt veel discipline
* Ongezond, door het mislopen van veel belangrijke voedingsstoffen
* Meestal maar een tijdelijk resultaat, door het jojo effect
* Grote kans op verschillende en vervelende gezondheidsklachten
* Continue hongergevoel (500 tot 800 calorieën per dag is te weinig)
* Het is duur, je bent gemiddeld 250,- tot 300,- euro per maand kwijt
* Slechte adem wat vervelend is in sociale kringen, maar ook voor jezelf

Gebruikerservaringen van het dieet

De Cambridge dieet ervaringen zijn goed meestal gekenmerkt door de snelle resultaten die worden gerealiseerd. Er moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. Op lange termijn zijn de ervaringen wat minder en ook verscheidende klachten besmeuren het dieet een beetje. Met daarin meenemend dat het ook niet zo gezond is, blijft de vraag staan of het een verantwoord dieet is!

Welke risico’s heeft het Cambridge dieet?

Er zijn de nodige risico’s verbonden aan het dieet die je in acht zal moeten nemen voordat je besluit te beginnen.

Het is moeilijk vol te houden voor langere tijd

Uit de 3 manieren waarop je het dieet kunt volgen (Cambridge 500, Cambridge 800 en Cambridge 800+) blijkt dat ze allemaal moeilijk zijn vol te houden. Bij de Cambridge 800 en Cambridge 800+ mag je tot 800 calorieën eten en bij de laatste zelfs nog meer eigen initiatief nemen met de extra maaltijd die je toe mag voegen.

Cambridge 500 spant de kroon en heeft het grootste afhaak percentage.

De vernieuwde versie van het dieet is iets anders maar in essentie nog steeds hetzelfde.

Er kunnen klachten ontstaan bij het dieet

Uit de ervaringen wordt ook duidelijk dat er veel klachten kunnen ontstaan bij het dieet. Deze kunnen bestaan uit hoofdpijn, maagpijn, duizeligheid en meer van dit soort ongein. Het komt doordat je alleen maar poedertjes neemt, ze weinig tot geen voedingswaarde hebben en je belangrijke voedingsstoffen misloopt. Goed om dit dan ook wel in te calculeren en eventueel aan te vullen met supplementen.

Een continue hongergevoel is onvermijdelijk

Met Cambridge 500 bestaat alles wat je eet en drinkt uit niet meer dan 500 calorieën per dag. Het is dan ook zeker zo dat je honger zal krijgen en moet jezelf bedwingen niks te nemen om te blijven afvallen. Het is dan ook de grootste reden waarom mensen ermee stoppen, totaal afhaken en uiteindelijk niet veel wijzer worden van het dieet. Besef dat goed!

Grote kans op het jojo effect

Het jojo effect zorgt ervoor dat je na het dieet weer snel zwaarder wordt. Helaas is dit vaak het geval bij het Cambridge dieet. Het komt overigens ook vaak voor bij andere diëten die dezelfde methode hanteren, vrijwel alle andere crash diëten die er bestaan. Heb je dit ervoor over? Dan moet je het zeker doen. Wil je ook op de lange termijn resultaten boeken? Het is dan beter om een ander plan van aanpak te maken. Kun je het jojo effect voorkomen? Dat wordt moeilijk bij het Cambridge dieet, wanneer je met het dieet stop ga je namelijk weer normaal eten en drinken. Het kan wel, maar dan moet je een andere dieet gaan volgen of zelf je levensstijl drastisch veranderen in positieve zin.

Samenvatting en conclusie

Het is een goed dieet om snel gewicht mee te verliezen, neem alleen wel alle feiten over het dieet goed in overweging en besef waar je aan begint.

Referenties:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cambridgedieet 
https://degezondekeuze.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Disclaimer

    * Resultaten van elk dieet kunnen per individu verschillen.
    * Reacties zijn door volgers van het betreffende dieet ingezonden. De resultaten kunnen per individu verschillen.