Cholesterol

Cholesterol is anders dan velen doen vermoeden een zeer belangrijke bouwstof is ons lichaam. Over cholesterol wordt veel gepraat en geschreven. Maar wat is het precies en wat betekent het voor ons lichaam?

 

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof welke we gedeeltelijk binnen krijgen middels het eten van plantaardig en dierlijke voeding. Het overgrote deel wordt door onze lever aangemaakt, ongeveer 90% van de cholesterol in ons lichaam. Cholesterol wordt door het lichaam gebruikt als bouwstof voor celwanden, diverse hormonen en zenuwen. Om de cholesterol te kunnen ‘vervoeren’ door onze bloedbaan, verbind bloed cholesterol aan eiwitten. Lipoproteïnen worden deze verbindingen ook wel genoemd. Lipoproteïnen zijn er in twee soorten: LDL en HDL.

 

LDL en HDL

LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïnen) zijn slecht voor onze gezondheid. LDL komt vanuit de lever en vervoert lipoproteïnen door de rest van het lichaam. LDL kunnen aan de binnenzijde van de bloedvaten blijven plakken. Deze lipoproteïnen worden veroorzaakt door slechte gewoontes als veel verzadigd vet eten en roken. Doordat de bloedvaten steeds verder dichtslibben is de kans op hart- en vaatziekten aanmerkelijk hoger.

HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïnen) zijn goed voor onze gezondheid. HDL heeft een beschermende werking voor het lichaam en haalt LDL juist uit het lichaam. Dit soort cholesterol verlaat via onze ontlasting het lichaam. Door HDL wordt ons lichaam in tegenstelling tot LDL beschermd tegen hart- en vaatziekten.

 

Welk eten bevat cholesterol?

cholesterolVoorbeelden van eten wat slecht is voor het cholesterol gehalte.

Verzadigde vetten. Mayonaise margarine en ander braad- en bakvet.
Vet vlees. Frikandellen, hamburgers, speklappen, slavinken, rookworsten en half om half gehakt.
Lekkernijen. Koeken, eieren, chips, cake, ijs, gebak, chocolade en snoep.
Volle zuivel. Volle melk, volle kwark en roomboter.

 

notenVoorbeelden van eten wat goed is voor het cholesterol gehalte.

Vette vis. Haring, zalm, makreel, tonijn, witvis en sardientjes.
Noten. Walnoten, amandelen, hazelnoten en pistachenoten.
Vezels. Havermout en zemelen.

 

 

Gevaren hoog cholesterol

Cholesterol is iets dat het lichaam nodig heeft. In principe maakt het lichaam precies voldoende cholesterol aan voor het lichaam, maar door slechte gewoontes wil het nogal eens de verkeerde kant op gaan. Een te hoog cholesterol kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen op de lange termijn. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer één in Nederland! Ook op de korte termijn kan een hoog cholesterol een vervelende uitwerking op het lichaam hebben:

 

Gevaren van overgewicht:

no  (zwaar) overgewicht

no  Hoofdpijn

no  Duizeligheid

no  Spierpijn/kramp

no  Jicht

no  Veel urineren

no  Slaapproblemen

no  Leverproblemen

no  Droge mond

no  Hartritme stoornissen

no  Hartkloppingen

no  Impotentie

 

 

Wat kan ik aan een hoog cholesterol doen?

Wanneer er mogelijk een te hoog cholesterol gehalte op de loer ligt, is het verstandig om de leefstijl een gezonde wending te geven. Het eten van gezonde voeding, stoppen met roken en voldoende bewegen helpt hier absoluut bij. Benieuwd naar het cholesterolgehalte? Neem gerust contact op huisarts of medisch specialist. Door de waarden in het bloed op verschillende data te meten kan er een gemiddeld cholesterolgehalte worden gemeten (deze fluctueert namelijk).

 

Hulp nodig?

Lukt het niet om gezonde voeding met bijbehorend schema zelf in te richten? Deze gezonde recepten zullen helpen om de cholesterol te verlagen en daarbij vet te verbranden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Disclaimer

    * Resultaten van elk dieet kunnen per individu verschillen.
    * Reacties zijn door volgers van het betreffende dieet ingezonden. De resultaten kunnen per individu verschillen.