Dukan dieet

Het Dukan dieet, genaamd naar dokter Pierre Dukan uit Frankrijk, beloofd op een verantwoorde manier vele kilo’s kwijt te raken. Al vele jaren is in Frankrijk het Dukan dieet een grote hit. Naar eigen zeggen zijn al ruim 5 miljoen Franse dames geholpen met dit dieet. Het dieet is tevens gevolgd door celebraties,
om nog maar te laten zien hoe goed het Dukan dieet is.

Vanwege het grote succes in Frankrijk, is het Dukan dieet de laatste jaren ook steeds meer gebruikt buiten de Franse landsgrenzen. Het dieet is inmiddels in grote delen van Europa te verkrijgen, zo ook in Nederland.

Dukan dieet

Het Dukan dieet

Het dieet is gebaseerd op hoge inname van eiwitten. De inname van koolhydraten en vetten dienen tot een minimum gereduceerd te worden.

Eiwitten zijn de motor van het dieet en de 72 eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten alleen een zeer laag vetgehalte.

De filosofie van het Dukan dieet is dat eiwitten verschillende voordelen hebben.
De belangrijkste is dat eiwitten zeer moeilijk te verteren zijn. Doordat ze lastig te verteren zijn blijf je langer een honger gevoel
vasthouden, je bent dus minder snel geneigd om weer te gaan eten. Wanneer je eiwitrijke voeding hebt genuttigd, gaat het
lichaam meer calorieën verbranden. Als er ongeveer 30 ‘eiwitcalorieën’ binnenkomen, worden er 100 calorieën verbrand.

Volgens het Dukan dieet zijn plantaardige eiwitten lang niet zo belangrijk als vlees.
Vlees levert namelijk de benodigde aminozuren welke plantaardige eiwitten in mindere mate leveren.

Zoals je iedere dag hoort te doen, dien je ook bij het Dukan dieet 2 liter water per dag te drinken.
Hier vallen water, thee en zelfs sommige gezoete frisdranken. Het idee achter de inname van al deze dranken is: vochtafdrijving.
De zeer hoge inname van eiwitten zijn niet direct goed voor je lichaam. Om deze eiwitten af te breken en kwijt te raken dient er simpelweg veel gedronken te worden.
Let wel op voor jezelf dat je beter voor draken kan kiezen waar geen suikers in zitten, je bent immers op zoek naar een dieet.

Voor het volgens van het Dukan dieet moet je wel sterk in de schoenen staan.
Je gaat een weg voor gewichtsverlies in slaan en daar dien je wel het een en ander voor te laten.
Mensen om je heen zullen voeding nuttigen welke jij moet laten staan. Door de hoge inname van eiwitten kan het best wel eentonig worden.
Voordat je begint dien je dus echt voor 100% achter je besluit te staan.

 

De 4 fasen van het Dukan dieet:

 • Aanvalsfase. De eerste fase duurt maximaal 10 dagen. In de fase kom je er achter dat het dieet toch aardig op een crashdieet lijkt.Dit is de fase waarin je tijdens het diëten het meeste gewicht verliest. Vis, zeevruchten, gevogelte, magere melk, mager vlees en eieren mogen in deze fase gegeten worden. In de eerste fase wordt er tevens aangeraden om elke dag een halve eetlepel haverzemelen te nuttigen. Doordat dit rijk aan vezels is, verminderen je de kans om te gaan snaaien. Duurt de eerste fase langer als 5 dagen, is het raadzaam om gedroogde goji bessen te nuttigen om zo toch voldoende vitaminen binnen te krijgen. Bewegen is net als altijd belangrijk: beweeg in ieder geval 20 minuten per dag.

 • Cruisefase. De tweede fase mag je weer iets meer eten. Lichte groenten zoals sla, komkommer, spinazie, tomaten en wortel horen in deze groep. Groeten waar zetmeel in zitten dienen deze fase nog links te blijven liggen. De inname van haverzetmeel wordt wel verhoogd in deze fase van het Dukan dieet. Er mogen nu 2 eetlepels per dag genuttigd worden. Het beweegprogramma dient ook uitgebreid te worden. Van 20 minuten per dag gaan we naar 30 minuten per dag aan beweging. Deze fase heeft geen maximum. Je dient deze te volgen totdat je je streefgewicht hebt bereikt.

 • Stabilisatiefase. De lengte van de stabilisatiefase is direct door jezelf te berekenen. Elke kilo die je kwijt bent geraakt, mag x 10 worden vermenigvuldigd.Elke kilo gewichtsverlies is 10 dagen stabiliseren. De stabilisatiefase wordt gebruikt om het alom bekende jojo-effect tegen te gaan. Al het voedsel uit fase 1 en 2 zijn toegestaan. Er zijn ook nog voedingsmiddelen toegevoegd: 2 sneetjes volkoren brood, 40 gram kaas (geen vette) en fruit (kersen, druiven, gedroogd fruit en bananen uitgesloten). Daarnaast kun je de keuken weer een stukje verder uitbreiden door 2 keer per week pasta te eten. Ook is af en toe chocoladetaart in deze fase toegestaan. De basis van het Dukan dieet blijft wel bestaan: eiwitten, haverzemelen, beweging en 2 liter vocht.

 • Volhardingsfase. In de volhardingsfase kun je meestal de dingen doen die je voorheen deed. 6 dagen per week ‘normaal’ eten en 1 dag eiwitten nuttigen is een must. Daarnaast blijven bewegen, haverzemelen elke dag en 2 liter vocht per dag.

Hoe ziet een dag met het Dukan dieet er uit?

Het boek biedt recepten en een schema voor de hele week. Een dag van het dieet kan als volgt zijn:

Ontbijt. Koffie met zoetjes, 200 gram vetarme roomkaas en een plakje magere ham.

Lunch. 4 plakjes gedroogd rundvlees, een halve kip en 200 gram vetarme kwark.

Diner. Gebakken kippenlever, zalm en als dessert 2 bakjes yoghurt.

Dit is een voorbeeld uit een van de fasen van het Dukan dieet. In elke fase vind je bijbehorende recepten en voedingsmiddelen.

Gevaren Dukan dieet.

Ook bij het Dukan dieet zijn er nogal wat kritische noten. Er zijn verschillende wetenschappers en kenners die het dieet niet zien als een verstandige manier om af te vallen.
De meest gehoorde kritische noten :

– Teveel eiwit belast de nieren onnodig. Een overschot aan eiwitten kan vervelende nierziekten met zich mee brengen.

– Het Dukan dieet heeft een chronisch tekort aan veel groenten en fruit. Hierdoor krijg je niet de vitamines en minarelen binnen die je lichaam dagelijks nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

– De eerste fase is een eentonige rit en je dient echt goed vol te kunnen houden. Het risico om snel in de oude gewoontes terug te vallen is gigantisch groot.

– Plantaardige voedingsmiddelen herbergen niet de acht aminozuren die je lichaam nodig heeft. Tevens zijn plantaardige voedingsmiddelen niet lang houdbaar.

– Dukan dieet is voor het gebruik van zoetstoffen. Echter is in eerdere studies naar voren gekomen dat zoetstoffen de eetlust kunnen opwekken.

Eindoordeel

Het Dukan dieet is een van de duurdere vormen van diëten. De lijst met boodschappen zullen sowieso in het duurdere segment
vallen. Denk hierbij aan schaaldieren, vis en vlees. Daarnaast is het Dukan dieet onevenwichtig en zullen er vele voedingsstoffen
zijn die tijdens het dieet niet gegeten mogen worden. Aan de andere is voor veel dames in Frankrijk het dieet een uitgelezen
kans gebleken voor gewichtsverlies.

Voor degenen die toch een gok willen wagen heb ik het dieet voor je gevonden.

Voor degenen die een andere oplossing willen hebben is dit koolhydraatarme dieet een goed alternatief.

Klik hier voor een koolhydraatarm dieet.

 

Bestel hier het Dukan dieet

4 reacties

 1. Ik begin nooit meer aan het dukan dieet of een eiwitdieet. Het ging goed maar het gewicht zit er weer aan…

 2. eindelijk op gewicht Thanks dukan.

 3. ik ben in 4,5 week 8.1 kilo afgevallen
  Zoooo blij

 4. Het dukan dieet wel geprobeerd en op zich werkte dat ook wel goed. Ik moest alleen zoveel links laten liggen dat ik ermee ben gestopt. Ik vind het echter wel het proberen waard. Ieder zijn eigen ding, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Disclaimer

  * Resultaten van elk dieet kunnen per individu verschillen.
  * Reacties zijn door volgers van het betreffende dieet ingezonden. De resultaten kunnen per individu verschillen.