Gezonde suikers en ongezonde suikers

Welke zoetstoffen gebruiken we doorgaans voor dranken als thee of koffie?
Er zijn diverse zoetstof mogelijkheden zoals verschillende soorten suiker tot zoetjes.
We gaan verder in op de mogelijkheden van het gebruik van zoetstoffen in je eten en drinken.

 

diabetes

Hoe kan je het beste je eten zoeten?

Voor het nuttigen van suiker heb ik geen specifieke aanbeveling. Echter wanneer je diabetes hebt, kan je het beste voor bruine suiker kiezen. Bruine suiker word in de volksmond ook wel basterdsuiker genoemd. In basterdsuiker (de bruine variant) zitten mineralen zoals calcium en ijzer. Basterdsuiker is niet chemisch bewerkt waardoor je minder schadelijke stoffen binnen krijgt. Omdat basterdsuiker meer water bevat is het ideaal te gebruiken voor bijvoorbeeld gebak of cake, wat langer bewaart kan blijven omdat het minder snel uitdroogt.

 

Wat zijn de verschillen tussen de suikers?

Kristalsuiker – Kristalsuiker is de bekendste soort suiker. Het word voornamelijk gebruikt om eten en drinken te zoeten. Voedingsmiddel fabrikanten verwerken kristalsuiker onder andere in frisdranken, ijs, soep, koek, chocolade en toetjes. Kristalsuiker word gemaakt van suikerriet wat word gezuiverd, verdampt, gekristalliseerd, gecentrifugeerd en gedroogd. Kristalsuiker vergt minder bereidingstijd dan andere suikers waardoor deze doorgaans een zeer voordelige optie is.

Geraffineerde suiker – Geraffineerde suikers zijn in de fabriek “schoongemaakt”. In het schoonmaakproces wordt de suiker wit, krijgt het een neutrale smaak en dit zorgt ook voor een lange houdbaarheid. Bij geraffineerde suiker ontbreken, in tegenstelling tot ongeraffineerde suiker, diverse vitaminen, mineralen, vezels en enzymen. Het nuttigen van geraffineerde suiker zorgt voor een verstoorde bloedsuikerspiegel waar allerlei vervelende klachten uit kunnen voortvloeien.

Poedersuiker – Poedersuiker is zeer fijngemalen suiker. We kennen poedersuiker in poedervorm. Dit komt door het malingsproces maar word versterkt door de toevoeging van zetmeel. We vinden poedersuiker vaak op oliebollen, wafels en pannenkoeken. Het is niet de gezondste suiker, ga wijs om met de consumptie!

Biologische suiker – Biologische suiker is de naam het al zegt een ‘natuurlijk’ product. Bij het telen van de suikerriet worden geen chemische meststoffen gebruikt en het wordt niet chemisch bewerkt. Biologische suiker lijkt op bruine suiker. In tegenstelling tot geraffineerde suiker bevat de biologische suiker een grotere hoeveelheid vitaminen en mineralen.

Vloeibare suiker – Vloeibare suiker is een heldere variant zonder kleur. Het word voornamelijk voor koekjes, dranken en snoep gebruikt.

Fructose – Fructose of ook wel vruchtensuiker komt onder andere voor in zoete vruchten. Je kan fructose echter niet gebruiken als vervanger van suiker als je aan diabetes lijdt, dit past niet in het diabetes dieet. Pas wel op met fructose want je lever kan fructose niet volledig afbreken. De niet afgebroken fructose word opgeslagen als lichaamsvet. Het gevolg kan zijn dat het als buikvet word opgeslagen wat de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot.

Bruine suiker – Bruine suiker ook wel basterdsuiker word gemaakt door een oplossing van invertsuiker toe te voegen aan fijngemalen geraffineerde suiker. De bruine kleur komt door de toevoeging van karamel. Bruine suiker bevat meer vocht dan kristalsuiker. Hierbij geldt: hoe donkerder de kleur, des te meer karamel, vocht en invertsuiker.

Rietsuiker – Rietsuiker word lijkt veel op bietsuiker, het wordt beide uit suikerriet gewonnen,  alleen is de kleur net wat anders. Bietsuiker blijft wat langer in de centrifuge waardoor er een laagje stroop op blijft zitten. Bietsuiker is lichter dan rietsuiker. De een is niet gezonder dan de andere dus het maakt niet uit voor welke van de twee je kiest.

Invertsuiker – Invertsuiker is een mengsel van fructose en glucose. Invertsuiker wordt uit gewone suiker door er enzymen of zuren in te laten werken. Invertsuiker kan als honingvervanger gebruikt worden. Tevens kan je je wijn ermee verbeteren en wordt het gebruikt voor champagne- en likeurbereiding.

Kandijsuiker – Kandijsuiker zijn samen geklonterde suikerkorrels. Naast witte kandij suiker hebben we ook bruine kandijsuiker, hier is karamel aan toegevoegd. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het zoeten van thee, koffie en het garneren van kandijkoek. Kandijsuiker is eigenlijk gewoon een verkapte vorm kristalsuiker

Geleisuiker – Geleisuiker is eigenlijk gewone kristal suiker met een toevoeging, namelijk citroenzuur en pectine. Om jam te maken wordt geleisuiker gebruikt om vruchten te conserveren. Pectine komt uit vruchten, de ene bevat meer dan de andere vrucht.

Stroop – Stroop is een dikke vloeistof waarin grote hoeveelheden suikers verwerkt zitten. Stroop wordt gebruikt als voedingsmiddel of geneesmiddel. Wanneer je stroop wil gebruiken voor bijvoorbeeld je pannenkoek kun je het beste voor de natuurlijke variant kiezen in de vorm van honing.

 

Waar moeten we op letten bij de verschillende zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn er in kunstmatige en natuurlijke vorm. De kunstmatige vorm zijn voor diabetici het handigste te gebruiken in de vorm van zoetjes.

Natuurlijke zoetstoffen – Natuurlijke  zoetstoffen bestaan voornamelijk uit fructose, glucose en sucrose. Ze bevatten tevens hoeveelheden calcium, mineralen en ijzer. De Stevia plant is erg in opkomst als natuurlijke zoetstof. De Stevia Rebaudiana is van origine afkomstig uit Paraguay waarbij de bladeren al honderden jaren worden gebruikt als zoetmiddel. Je hebt hier ten opzichte van gewone suiker ook maar een klein beetje van nodig. Let wel op er wordt voor de gevaren van het Stevia gewas gewaarschuwd. Men raad mensen met een lage bloeddruk en zwangere vrouwen af om het te gebruiken. Het ideale voordeel is dat het geen calorieën bevat……

Kustmatige zoetstoffen – Kunstmatige zoetstoffen zijn vroeger gemaakt voor diabetici. Ondanks dat ze geen calorieën bevatten zitten er wel degelijk chemische stoffen in die schadelijk kunnen zijn voor je op de lange termijn. De chemische stoffen in kunstmatige zoetstoffen worden niet afgebroken door je lichaam waardoor er een extra last op lever en nieren komt te rusten. Overmatig gebruik tast het lichaam aan en kan zelfs lijden tot kanker. Bij het nuttigen van kunstmatig suiker krijgt je lichaam niet wat het verwacht wat het binnenkrijgt. Bij het nuttigen van suiker het volgende eetmoment zal je lichaam deze hoeveelheid opnemen wat weer tot gewichtstoename kan gaan leiden op de lange termijn.

 

Welke zoetstoffen kan ik het beste nuttigen?

Alle suikers hebben voor- en nadelen. Het consumeren van kunstmatige suiker kan vervelende ziektes op den duur met zich mee brengen. Het nuttigen van natuurlijke suikers kan als gevolg diabetes, overgewicht of obesitas hebben. Probeer het gebruik te minimaliseren en probeer eens Stevia als vervanger! (mits je geen lage bloeddruk hebt of zwanger bent)

Hopelijk ben je wijzer geworden voor een gezonder en vitaler leven!

Eén reactie

  1. Ik gebruik stevia suiker al een tijdje en ben er erg blij mee. Aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Disclaimer

    * Resultaten van elk dieet kunnen per individu verschillen.
    * Reacties zijn door volgers van het betreffende dieet ingezonden. De resultaten kunnen per individu verschillen.