Kinderen en obesitas

We kennen twee termen die regelmatig met elkaar verward worden: overgewicht en obesitas.

Obesitas is simpelweg een vorm van ernstig overgewicht. In dit artikel hebben we het specifiek over kinderen en obesitas. Niet dat kinderen met ‘gewoon’ overgewicht geen gezondheidsrisico lopen maar kinderen met obesitas lopen een erg groot gezondheidsrisico.

 

Wellicht heeft u ergens vernomen dat volwassenen met obesitas verschillende gezondheidsrisico’s lopen zoals:

  • Hart- en vaatziekten

  • Diabetes

  • Artrose

  • Onvruchtbaarheid

  • Hoog cholesterol gehalte (HDL)

  • Hoge bloeddruk

  • Rugpijn

  • Transpiratie stoornissen

  • Slaapstoornissen

Het vervelende is dat niet alleen u maar ook kinderen met obesitas kans hebben om met deze symptomen te maken te krijgen. Krijgen ze hiermee te maken dan is dat een zeer kwalijke zaak omdat dit de ontwikkeling in gevaar kan brengen.

Een opvallend gegeven is dat donkere en Latino kinderen een groter gezondheidsrisico lopen. Uit onderzoek van het Southwest Medical Center in Dallas lijkt dit een direct gevolg van een tekort aan vitamine D. Uit een ander onderzoek is gebleken dat deze groepen zwaarlijvigen ook vaker te maken hebben met diabetes type 2.

Als je denkt dat obesitas alleen maar negatieve gevolgen op je fysiek heeft, dan zit je er naast. Deze jonge groep met overgewicht hebben veel te maken met: depressies, pesten, worden buitengesloten en hebben een laag zelfbeeld.
Dit zijn constateringen waar we mee aan de slag moeten om obesitas tot een minimum in te perken. Gelukkig zijn we met zijn allen bezig om het probleem van zwaar overgewicht aan te pakken. We beginnen steeds bewuster van de gevaren van overgewicht te worden. Er zijn campagnes waarbij we bijvoorbeeld de ouders informeren over gezond eten en school- en sportkantines vullen met gezonde recepten.

 

Overgewicht Obesitas

We gaan wat dieper kijken naar de gevolgen van kinderen met obesitas.

Een veel voorkomende aanloop naar diabetes type 2 is insulineresistentie. In het geval van insulineresistentie reageert het lichaam niet goed meer op insuline (dit verlaagd je bloedsuiker). Zodra het lichaam niet meer op insuline reageert, blijft er teveel bloedsuiker ongebruikt in je bloed. Het ongebruikte bloedsuiker word omgezet in glucose welke je vetcellen aanvullen en je hierdoor dikker wordt.

Naast insulineresistentie kennen we een mogelijke aanloop naar hartproblemen en diabetes type 2: het metabool syndroom. Het metabool syndroom is een stofwisselingsaandoening die door een verkeerde balans tussen en bewegen word geactiveerd. Het komt er op neer dat je teveel eet en te weinig beweegt. Hierdoor is de regulatie van de stofwisseling door de hersenen verstoord. Mogelijk is dit een verstoring van de biologisch klok.

Een kind heeft een metabool syndroom als het drie of meer van de onderstaande problemen heeft:

Abdominale obesitas: vet dat zich ophoopt in de buik (buikvet). Deze plek is gevaarlijker dan andere lichaamsdelen. Het is vet dat in de buurt en in je organen kan komen en hiermee de functionaliteit kan verminderen.

(Laag) LDL cholesterol: (hoog) HDL cholesterol verdrijft LDL uit je lichaam. Als je een LDL cholesterol hebt gebeurd dat niet en heb je een vergrote kans op hart- en vaatziekten.

Hoge triglyceriden: triglyceriden zijn vetcellen in de bloedbaan. Als de waarden verhoogd zijn dan kan aderverkalking en hart- en vaatziekten eerder optreden.

Glucose intolerantie: na het eten van een maaltijd stijgt de bloedsuikerspiegel. Normaal is dit binnen twee uur door het lichaam gecorrigeerd. Bij glucose intolerantie maakt het lichaam meer insuline aan wat kan resulteren in diabetes.

Nu we meer weten over insulineresistentie en het metabool syndroom kijken we naar diabetes type 2, ook wel ouderdomssuiker genoemd. Bij diabetes type 2 reageert ons lichaam minder goed op insuline welke de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is minder goed terug te vinden in het lichaam en werkt niet zoals het zou moeten. Het gevolg is dat er teveel suiker in het bloed blijft zitten.

Welke symptomen kunnen optreden bij diabetes type 2:

  • Veel dorst en veel urineren

  • Vermoeidheid

  • Wonden die slecht helen

  • Kortademig

  • Terugkomende infecties

  • Vaak hongerig

  • Diverse oogproblemen

     

Kinderen van mensen met overgewicht hebben meer kans om diabetes te krijgen!

 

Naast veel voorkomende symptomen bij kinderen met obesitas, zijn er ook minder voorkomende symptomen:

Leververvetting: dit is een opstapeling van vetcellen in de lever. Aan dit probleem kan je wat aan doen. Zodra de oorzaak is aangepakt zal de ophoping verminderen en wellicht ook verdwijnen.

Huidplooien die donker worden: dit word ook wel acanthosis nigricans genoemd. Het zijn niet schadelijke donkere vlekken op elke willekeurige huidplooi op je lichaam. Je vind ze vaak bij je: anus, nek, oksels, borsten, lies en geslachtsdelen.

Orthopedische problemen: je kan te maken hebben met een onnatuurlijke groei van je scheenbeen. Deze situatie zal van directe invloed op je mobiliteit en groei zijn.

Menstruatiestoornissen: overgewicht bij meisjes kan inhouden dat de vrouwelijke hormonen ontregelt zijn. Soms komen meisjes met overgewicht eerder in de puberteit. Hierbij kan je eerder in de menstruatiecyclus komen.

Buiten alle lichamelijke klachten kan obesitas ook veel psychologische schade aanrichten. Zoals eerder benoemd worden kinderen met overgewicht vaak gepest of buitengesloten. We zien vaak dat de kinderen deze ervaringen meenemen naar een later stadium in hun leven. Problemen die dan uit komen zijn:

  • Depressies: een ernstig gevolg waarbij je het beste professionele hulp kan zoeken

  • Laag lichaamsbeeld: ze schamen zich voor hun lichaam. ‘Het perfecte’ lichaam waar we dagelijks mee worden geconfronteerd op internet draagt hier ook niet aan bij.

  • Laag zelfbeeld: de kinderen zien zich als de minderen van een leeftijdsgenoot. Ze voelen zicht buitengesloten en hebben totaal geen zelfvertrouwen.

Al met al kleven er behoorlijke risico’s aan kinderen met obesitas. Dit zijn zowel lichamelijke als geestelijke klachten.

Help en begeleid uw kind vanaf nu om af te vallen! Heeft u hulp nodig om uw kind van het overgewicht te helpen? Bekijk dan kinderen met overgewicht.

3 reacties

  1. Mijn puberdochter raakte door haar overgewicht steeds meer in een isolement, zowieso al een lastige leeftijd, overgewicht maakte het nog moeilijker.
    Ik ben zo blij dat ze het paleo dieet is gaan volgen, ze voelt zich zekerder en wordt niet meer gepest met haar overgewicht. Heel blij dat ik jullie site ben tegengekomen.
    Groet, een blije moeder en een nog blijere dochter

  2. Beste Ina,

    Bij kinderen is dit helaas een veel voorkomend probleem. Heeft je kind ook last van overgewicht?
    Aangezien overgewicht een steeds groter probleem wordt onder kinderen, wil ik je verzoeken naar deze oplossing te kijken:

    https://www.nuafslanken.nl/paleo-kids-receptenboek-korting/

    Ilse

  3. mijn kind van 7 vind het lastig om groente te eten. Vroeger ging het er met de paplepel in maar nu wil hij er niets meer van weten. Hoe kan ik daar verandering in brengen? Ik heb vanalles geprobeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Disclaimer

    * Resultaten van elk dieet kunnen per individu verschillen.
    * Reacties zijn door volgers van het betreffende dieet ingezonden. De resultaten kunnen per individu verschillen.