Kurkuma

Verrassende gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma heeft een aantal bijzondere gezondheidsvoordelen zoals het reduceren van inflammatie, het helen van wonden, het verbeteren van de huid en het verhelpen van menstruatieproblemen.

Wat kurkuma precies is en welke gezondheidsvoordelen het nog meer heeft ga je in dit artikel ontdekken.

Wat is kurkuma?

kurkumaKurkuma komt uit de gember familie en is een kruid. Net zoals gember heeft kurkuma een aantal bijzondere effecten op de gezondheid.

Kurkuma komt oorspronkelijk uit India waar het al duizenden jaren wordt gebruikt in de Indiase geneeskunde en als kruid in het eten.

Kurkuma geeft gerechten een uitgesproken gele kleur. Zo wordt het gebruikt om gele rijst te maken en geeft het de gele kleur aan het bekende kruidenmengsel kerrie.

Kurkuma ruikt een beetje zoals mosterd maar de smaak heeft iets heets en peperachtig en wat bitterheid. Kurkuma wordt gebruikt in curries, soepen, sauzen, koek en rijst maaltijden.

De gezondheidseffecten heeft kurkuma te danken aan het actieve ingrediënt curcumine. Kurkuma bevat slechts 3% curcumine. Deze curcumine is ook nog eens slecht opneembaar. Voor haar gezondheidseffecten wordt kurkuma daarom meestal gebruikt in de vorm van curcumine supplementen. Deze supplementen bevatten en geconcentreerde hoeveelheid curcumine.

Bij de goede curcumine supplementen worden stoffen toegevoegd waardoor de curcumine beter opgenomen wordt door het lichaam. Een stof welke er voor zorgt dat curcumine beter wordt opgenomen is peperine wat in zwarte peper zit.

Gezondheidsvoordelen

Voor te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van kurkuma gebruik je het beste een curcumine supplement. Hierin zit veel meer van de werkzame stof curcumine dan in een normale maaltijd waarin kurkuma is gebruikt. Bovendien wordt de curcumine dan beter opgenomen. Hieronder vindt je de belangrijkste gezondheidsvoordelen van kurkuma.

#1: gewichtsverlies
Kurkuma helpt om de spijsvertering te versnellen en laat je lichaam meer calorieën verbranden wat zorgt voor gewichtsverlies.

Het is ook nuttig bij het reduceren van vetmassa en gifstoffen van de lever. Het heeft een echte detox werking op de lever wat belangrijk is bij diëten welke gericht zijn op gewichtsverlies.

#2: cholesterol
Gewichtsverlies zorgt voor een lager cholesterol. Maar niet alleen het gewichtsverlies is verantwoordelijk voor een lager cholesterol. Ook de anti inflammatie eigenschappen van kurkuma dragen hier aan bij. Kurkuma onderdrukt laaggradige ontstekingen in de alvleesklier, de spieren en de vetcellen.

#3: anti-inflammatie
De anti-inflammatie eigenschappen zijn waarschijnlijk het krachtigste gezondheidsvoordeel van kurkuma. Dit omdat heel veel chronische ziekten worden veroorzaakt door inflammatie. Me inflammatie worden de laaggradige ontstekingen in het lichaam bedoeld welke de meeste mensen hebben, dit zonder zich hiervan bewust te zijn.

Chronische ziekten welke kunnen ontstaan vanuit chronische, laaggradige, ontstekingen zijn diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Er is vanuit de medische wereld momenteel veel aandacht voor de actieve stof van kurkuma: curcumine. Dit vanwege de krachtige anti-inflammatie eigenschappen. Vaak nog sterker of net zo sterk als bepaalde medicijnen.

Omdat curcumine ook inflammatie in de spieren verhelpt wordt het ook gebruikt bij spierpijn als gevolg van training of blessures. Spierpijn is ook een vorm van laaggradige ontsteking.

#4: huidverzorging
Kurkuma kan gebruikt worden voor de verzorging van de huid. Hiervoor dient het wel op de huid aangebracht te worden en niet gegeten. Het wordt gebruikt bij de behandeling van acne omdat het de groei van de bacteriën welke acne veroorzaken kan reduceren.

Indien kurkuma voor langere tijd gebruikt wordt kan het ook de littekens verminderen welke door acne zijn ontstaan.

Kurkuma wordt vanwege haar anti-inflammatie eigenschappen ook gebruikt om het helen van wonden te versnellen en om huidirritatie te verminderen.

#5: spijsverteringsproblemen
Ook bij spijsverteringsproblemen heeft kurkuma zijn nut bewezen. Het wordt gebruikt bij constipatie, bij buikkrampen en om het prikkelbare darm syndroom mee te behandelen.

De anti-inflammatie eigenschappen zorgen voor een vermindering van inflammatie in de darmen waardoor mensen met het prikkelbare darm syndroom baat hebben bij kurkuma.

Ook mensen met de ziekte van Crohn (een ernstige chronische ontsteking van de dikke darm) kunnen baat hebben bij het gebruik van curcumine supplementen.

kurkuma plant

#6: menstruatieproblemen
Vrouwen in India weten al duizenden jaren dat kurkuma nuttig is tegen de ongemakken welke de menstruatie met zich mee brengt. Het helpt tegen menstruatiekrampen, veel bloedverlies en stemmingswisselingen. Ook hier zijn de weer de anti-inflammatie eigenschappen voor verantwoordelijk.

#7: depressie bestrijden
Curcumine kan ook helpen om depressies te bestrijden. Het heeft namelijk een positief effect op de hormoonhuishouding. Uit onderzoeken is gebleken dat het effect van curcumine net zo sterk is als Prozac bij mensen welke lijden aan een depressie, stemmingswisselingen, stress en angstaanvallen. Dit maakt kurkuma een mooi alternatief voor reguliere medicijnen welke vaak nadelige bijwerkingen hebben.

#8: verbeterd cognitieve vermogens
Traditioneel wordt kurkuma vaak gebruikt om de cognitieve vermogens te verbeteren. Het verbeterd namelijk het concentratievermogen en het geheugen. Onderzoeken hebben bevestigd dat kurkuma inderdaad de cognitieve vermogens verbeterd en gezien kan worden als een kruid welke de werking van de hersenen verbeterd.

Behalve het verbeteren van de cognitieve functies heeft kurkuma nog een ander positief effect op de hersenen. Het beschermt de neurale verbindingen tegen oxidatieve stress en de opbouw van plaque. Hiermee wordt het achteruit gang van de hersenfuncties door leeftijd vertraagd en voorkomen. Hiermee biedt kurkuma een goede bescherming tegen de ontwikkeling van dementie en de ziekte van Alzheimer.

#9: helpt kanker voorkomen
Al jaren wordt er volop gezocht naar behandelmethoden voor kanker. Van alle kruiden welke onderzocht zijn lijkt kurkuma de beste kaarten te hebben. Curcumine is een krachtig antioxidant waarvan is aangetoond dat deze tumorgroei in de dikke darm kan afremmen.

Dit maakt kurkuma een waardevolle aanvulling in ieder dieet welke er op gericht is om kanker te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Disclaimer

    * Resultaten van elk dieet kunnen per individu verschillen.
    * Reacties zijn door volgers van het betreffende dieet ingezonden. De resultaten kunnen per individu verschillen.