Obstipatie

Obstipatie is een verstopping in de darmen. Door deze verstopping is een ‘normale’ stoelgang vrijwel onmogelijk. Bij obstipatie kunnen er zich vervelende klachten voordoen. Waar komt obstipatie vandaan en hoe kan het verholpen worden?

Wat is obstipatie?

Bij obstipatie is een normale stoelgang niet mogelijk. Waar anderen gemiddeld één keer per dag naar deobstipatie toilet toilet gaan, is er bij obstipatie minder dan drie keer per week een toilet bezoek mogelijk (poepen). Bij obstipatie spreekt men ook wel van een verstopping in de darmen. Een verstopping die vervelende gevolgen kan hebben. De oorsprong ligt bijna altijd bij voedsel. Het eten dat genuttigd word bevat te weinig voedingswaarden waardoor het eten in de darm blijft zitten en alle vocht er aan onttrokken word. Andere oorzaken kunnen te weinig vocht drinken zijn of te weinig lichaamsbeweging. Indien het lichaam aangeeft naar de toilet te moeten is het verstandig hier altijd gehoord aan te geven. Indien het niet gebeurd is de kans op obstipatie vele malen groter.

Klachten obstipatie

Obstipatie kan meerdere, vervelende klacht veroorzaken:

 • Naar de toilet gaan is pijnlijk
 • Buikkrampen of buikpijn
 • Na het toilet bezoek het gevoel hebben niet klaar te zijn
 • Pijn bij het poepen, door het harde en lange drukken
 • Hard drukken
 • Dunne ontlasting verlaat het lichaam wel en de kern niet

Afrekenen met obstipatie

In veel gevallen is er wat aan obstipatie te doen. Door het opvolgen van de volgende zaken is de kans vrij groot dat de verstoppingen na een tijd zullen ‘oplossen’.

obstipatie vezelsVezelrijk voedsel nuttigen want vezels houden vocht van in de darmen. Roggebrood, volkoren brood, aardappelen, zilvervlies rijst, bonen, erwten, fruit, groente, muesli, popcorn en rijstwafels zijn allemaal voorbeelden van voedsel waar vezels in zitten.
Drink voldoende water, de vezels houden dit vast in de darmen. Het is verstandig om 2 tot 3 liter vocht per dag te drinken. Water heeft hierbij de absolute voorkeur.

Beweeg voldoende. Wanneer het lichaam in beweging is zullen de darmen beter hun werk doen. Wanneer de darmen op ‘volle’ toeren draaien is het gemakkelijker om naar de toilet te gaan.

Bezoek het toilet wanneer dit nodig is. Wanneer het lichaam het teken geeft dat een toilet bezoek nodig is dan is het aan te raden dit ook op te volgen. Het lichaam geeft deze signalen immers niet voor niets.

Wat kan ik nog meer tegen obstipatie doen?

Het is hoe dan ook lastig om een leefstijl ineens om te gooien. Een weg naar de huisarts behoord tot de mogelijkheden. Echter kunt u ook al veel doen om gezonder te gaan eten en daarbij voldoende vocht en de juiste voeding binnen te krijgen. Indien u hier hulp bij nodig heeft kunnen deze gezonde recepten u goed op weg helpen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Disclaimer

  * Resultaten van elk dieet kunnen per individu verschillen.
  * Reacties zijn door volgers van het betreffende dieet ingezonden. De resultaten kunnen per individu verschillen.