Omega 3

Omega 3 vetzuren behoren tot de groep meervoudige onverzadigde vetzuren thuis. Om het lichaam gezond te houden, is de inname van omega 3 vetzuren essentieel. Ze kunnen beschermen tegen diverse ziektes en/of aandoeningen.

 

Wat zijn Omega 3 vetzuren?

Linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zijn verreweg de bekendste Omega 3 vetzuren. Eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur zijn vetzuren die bijna niet door ons lichaam worden aangemaakt. Deze dienen door het nuttigen, van vette vissoorten of alternatieven die tegenwoordig veelvuldig worden aangeboden, binnen te komen. De vissen hebben de EPA en DHA op hun beurt weer verkregen uit algen.

 

Hoe krijg ik Omgea 3 vetzuren binnen?

ALA: walnoten, sojaolie, raapzaad, lijnzaad. In ‘normale’ maaltijden is ook ALA te vinden: vlees, groene
bladgroente en soms ook in margarine.

omega 3 lijnzaadEPA en DHA zijn vooral te vinden in vette koud water vissoorten zoals: paling, haring, zalm, sardientjes,

forel en makreel. In andere soorten vis zijn gemiddelde waarden EPA en DHA te vinden. Het gaat om: tonijn, baars, schelvis, schol, tong, mosselen, kreeft, kabeljauw en garnalen. In lagere mate zijn in eieren ook EPA en DHA te vinden.

 omega 3 viscapsules

“Tegenwoordig zijn er veel alternatieven te vinden om de benodigde Omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Voedingssupplementen, visoliecapsules, eieren van kippen die speciaal voedsel hebben gegeten en visolie aan het eten toevoegen. Deze alternatieven worden vooral gebruikt door vegetariërs en mensen die geen vis eten.”

 

Negatieve effecten Omega 3

Omega 3 heeft een positief effect op het lichaam, mits er niet teveel van word genuttigd. Voor ALA geldt een maximum van 1 energie procent per dag. Voor de gemiddelde vrouw is dit 2 gram per dag en voor mannen 3 gram per dag. Bij overmatige inname van ALA is er een verhoogde kans op prostaatkanker.

 

Positieve effecten Omega 3

ALA kan bescherming bieden tegen:

vink  Hart- en vaatziekten

EPA en DHA kan bescherming bieden tegen:

vink  Hartinfact

vink  Hartsterfte

vink  Plotselinge hartstilstand

vink  Herseninfarct

Let op, het kan bescherming bieden tegen bovengenoemde kwalen. Het risico is kleiner maar is niet uitgesloten.

Omega 3 vetzuren kunnen eveneens een positief effect hebben bij zwangere vrouwen. De kans bij de zwangere op depressies is stukken kleiner. Dit komt omdat Omega 3 een positief effect op het zenuwstelsel heeft. Ook het risico op onder andere ADHD, agressie, dementie en de Ziekte van Alzheimer kunnen door Omega 3 verkleind worden. Voor kleine kinderen kan de inname via babyvoeding helpen bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de oogfunctie. De Omega 3 vetzuren kunnen eveneens bescherming bieden tegen reuma (vanwege zijn ontstekingsremmende werking), gedragsstoornissen, dementie, depressie en bepaalde soorten kanker.

 

Omega 3 en Omega 6

Aangezien Omega 3 en Omega 6 vetzuren in hetzelfde enzymensysteem omgezet worden, is een evenwichtige inname van belang. Studies wijzen uit dat een gezonde verhouding een positief effect op de hart- en bloedvaten heeft. Een gezonde verhouding zou 5:1 en 3:1 zijn, echter zijn deze gezonde verhouding volledig uit verband getrokken. We nuttigen tegenwoordig een veelvoud hiervan.

 

Advies

Een gezonde inname van Omega 3 vetzuren is essentieel om het lichaam gezond te houden. Probeer elke week minimaal twee keer vis te eten die voldoende Omega 3 vetzuren bevat. Pas wel op met een overmaat aan ALA. Vegetariërs kunnen alternatieven kiezen in de vorm van visolie of supplementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Disclaimer

    * Resultaten van elk dieet kunnen per individu verschillen.
    * Reacties zijn door volgers van het betreffende dieet ingezonden. De resultaten kunnen per individu verschillen.