Omega 6

Omega 6 vetzuren behoren net als de Omega 3 vetzuren tot de meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 6, dat voornamelijk voorkomt in plantaardige oliën, heeft een positieve invloed op het cholesterol gehalte. Door het cholesterol gehalte op het juiste niveau te houden is de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk minder.

Wat zijn Omega 6 vetzuren?

Linolzuur (LA), arachidonzuur (AA), gamma-linoleenzuur (GLA), dihomo-gammalinoleenzuur (DGLA) en Arachidonzuur zijn de vetzuren die bekend staan als Omega 6. De Omega 6 vetzuren kunnen uitsluitend voortkomen uit linolzuur.

Hoe krijg ik Omega 6 vetzuren binnen?

omega 6 capsulesVan de vetzuren is linolzuur verreweg de bekendste. Linolzuur krijgen we binnen middels plantaardige oliën en linolzuur wordt omgezet in andere soorten die binnen de Omega 6 groep behoren. Linolzuur is onder andere te vinden in zonnebloemolie, maisolie, sojaolie en sommige soorten margarine. Gamma-linolzuur komt voor in sommige plantaardige oliën, maar is voornamelijk omgezet vanuit linolzuur. Arachidonzuur wordt puur en alleen door het lichaam gemaakt en is niet in een maaltijd te verwerken. Een andere optie om Omega 6 vetzuren binnen te krijgen is het nemen van supplementen. De meest bekende vorm is om dit in pil vorm te nemen.

Negatieve effecten Omega 6 vetzuren

Uit een van de vele onderzoeken is naar voren gekomen dat een overmaat aan Omega 6 vetzuren zeer negatieve effecten op de gezondheid kunnen hebben. In Omega 3 vetzuren zitten enzymen die ontstekingsremmend zijn, terwijl Omega 6 juist ontstekingsbevorderende enzymen bevat. Uit een ander onderzoek is gebleken dat bij een te hoge inname de kans op het groeien van tumoren en borstkanker zelfs vergroot kan worden.

Positieve effecten Omega 6 vetzurenomega 6 plantaardige olie

Omega 6 vetzuren hebben enkele zeer belangrijke eigenschappen waardoor het cholesterol gehalte op peil blijft. Hierdoor is de kans op hart-en vaatziekten aanzienlijk kleiner. Het immuunsysteem zal zich versterken en hierdoor is de kans om ziek te worden ook een stuk kleiner. Bij onvoldoende Omega 6 vetzuren kan de huid droog en oud aanvoelen. Kleine kinderen kunnen er zelfs een groeiachterstand door oplopen.

Omega 3 en Omega 6

Een evenwichtige inname van Omega 3 en 6 vetzuren is noodzakelijk, aangezien ze beide in hetzelfde enzymensysteem worden omgezet. Een evenwichtige inname zal volgens studies een positieve invloed op de hart- en bloedvaten hebben. Mocht de inname onevenwichtig zijn, kunnen er na verloop van tijd vervelende consequenties aan de inname hangen.

Advies

Een evenwichtige inname Omega 3 en Omega 6 is van belang om het lichaam gezond te houden. Let wel op dat beide niet overmatig in het lichaam komen. Voor mannen is gemiddeld 5-7 gram per dag en voor vrouwen 3-5 gram per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Disclaimer

    * Resultaten van elk dieet kunnen per individu verschillen.
    * Reacties zijn door volgers van het betreffende dieet ingezonden. De resultaten kunnen per individu verschillen.