Review Vet Verliezen 1.0 – Intermittent Fasting

Afslanken door een dagdeel te vasten? Het gaat tegen je gevoel in, maar Intermittent Fasting neemt sterk in populariteit toe. Hieronder een review over ‘Vet Verliezen 1.0‘, een boek over Intermittent Fasting.

 

vet verliezenj

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent Fasting houd in dat je een periode (een dagdeel) helemaal niks eet of drinkt dat calorieën bevat om zo je vetverbranding te stimuleren en je calorie inname te beperken.

Intermittent Fasting gaat tegen het traditionele voedingsadvies van meerdere kleinere maaltijden per dag in. Je eet al je calorieën voor die dag in een korter tijdbestek waar je dit normaliter over de gehele dag verdeeld.

Waar het op neerkomt is dat je de vastperiode van je nachtrust verlengt, je stelt je ontbijt uit tot in de middag en stopt vervolgens eerder met eten. Dit heeft o.a. als voordeel dat je lichaam veel groeihormoon produceert, dit hormoon vervult tal van functies maar stimuleert voornamelijk je vetverbranding.

 

Mark zijn strijd tegen overgewicht

Mark had al van jongs af aan te kampen met overgewicht waardoor hij al op jonge leeftijd regelmatig in de sportschool te vinden was en gezond leefde. Hij volgde een traditioneel voedingsschema met 6 kleine maaltijden per dag. Mark zegt niet dat dit niet kan werken, alleen dat een dergelijke manier van eten voor hem niet de resultaten opleverde waar hij op hoopte.

Je moet minder calorieën consumeren dan je lichaam verband
Elk dieet gaat om het creëren van een calorietekort, je moet simpelweg minder eten dan je lichaam verbruikt. Volgens Mark is het creëren van dit calorietekort veel gemakkelijker en aangenamer met een Intermittent Fasting levensstijl omdat je grotere maaltijden kunt eten dan dat je gewend bent en nog steeds onder je energiebehoefte eet en dus zult afvallen.

Hij is van mening dat het veel lastiger is om je calorie innname te controleren als je de dag begint met een steving ontbijt en vervolgens nog meerdere kleinere maaltijden eet.

Door het ontbijt uit te stellen (en dit te vervangen door zwarte koffie) stimuleer je de vetverbranding in de morgen en heb je later op de dag een ‘buffer’ voor extra calorieën. Hierdoor heb je volgens Mark totaal niet het gevoel dat je aan het diéten bent.

 

vet verliezen

Paar korte vragen aan Mark:

Is het niet ongezond om een dagdeel niks te eten?

Nee, dit was ook mijn eerste reactie toen ik van Intermittent Fasting hoorde, het gaat immers tegen je gevoel in. Ik ben me gaan verdiepen in Intermittetn Fasting en kwam diverse studies tegen die zelfs de gezondheidsvoordelen van het vasten aantonen. Vasten is o.a. goed voor je cholesterolgehalte, insulinegevoeligheid, productie van het groeihormoon en het zou de kans op diverse aandoeningen zoals kanker verkleinen.

Gaat het vasten dan niet ten koste van je energie?

Nee, waar het om gaat is je totale calorie inname. Als je ervoor zorgt dat je voldoende calorieën en de juiste macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) binnenkrijgt in het dagdeel dat je eet gaat dit niet ten koste van je energie en prestaties in de sportschool. Ik train zelf compleet ‘fasted’, dit betekent aan het einde van mijn ‘vastperiode’, Voor mijn training neem ik enkel wat zwarte koffie, mijn trainingen zijn intensief en ik maak week in week uit progressie in de sportschool.

 

Waar komt het advies van meerdere kleinere maaltijden per dag dan vandaan?

Het klopt dat je vaak hoort dat je meerdere kleinere maaltijden per dag moet eten. De gedachte is dat dit je stofwisseling versnelt of je spiermassa in stand houd, onderzoeken tonen echter aan dat dit onjuist is. Het gaat om je totale calorieën aan het einde van de dag, dus je stofwisseling vertraagt niet en ook je spiermassa gaat niet veloren als je een dagdeel vast.

Dit betekent dus niet dat 6 kleine maaltijden per dag slecht is, voor sommige mensen kan dit zeker helpen om zo de ongezonde snacks te laten staan. Ook doen mensen die moeite hebben om aan te komen (of bodybuilders) dit vaak om zo aan hun hoge calorie inname te komen.

Echter voor mij persoonlijk ligt mijn focus meer op het verlagen en vasthouden van een laag vetpercentage. Dit vind ik veel gemakkelijker met een Intermittent Fasting levensstijl. Je kunt deze levensstijl bijvoorbeeld ook perfect combineren met sociale gelegenheden door op voorhand rekening te houden met je calorie inname.

 

Mijn mening

Ik heb het e-book met veel plezier gelezen. Mark heeft het op een manier geschreven zodat iedereen het begrijpt en er mee aan de slag kan. Zijn enthousiasme voor Intermittent Fasting komt duidelijk naar voren en je kunt zien dat hij er veel tijd en energie in heeft gestopt. Het e-book is compleet met schema’s en recepten. Als je de discipline kunt opbrengen en graag een lager vetpercentage wilt dan is dit e-book van Mark zeker een aanrader.

 

Ervaar nu hoe de inzichten van Mark ook jouw kunnen helpen

Mocht de levensstijl om wat voor reden dan ook niet bij je passen of niet de gewenste resultaten opleveren dan kan je gebruik maken van de ‘niet goed, geld terug’ garantie die Mark heeft ingesteld.

 

Reageren is niet mogelijk

  • Disclaimer

    * Resultaten van elk dieet kunnen per individu verschillen.
    * Reacties zijn door volgers van het betreffende dieet ingezonden. De resultaten kunnen per individu verschillen.