Vitamines

Vitamines en mineralen zijn stoffen die erg belangrijk voor het lichaam zijn. Bij voldoende inname van van vitamines houd het ons lichaam gezond, helpt het met groeien, herstelt het lichaam en laat het ons lichaam goed functioneren. Ons lichaam maakt uit zichzelf bijna geen vitamines aan. Ze worden grotendeels uit voeding vervaardigd. De term is begin 20e eeuw bedacht en betekent vita (Latijns voor leven) amine (verbindingen met stikstof).

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn kleine chemische verbindingen die ons lichaam gezond houden. We kennen twee soorten vitamines: de in vet oplosbare vitamines (4) en in water oplosbare vitamines (9).
De in vet oplosbare komen voor in voedingsvet: vitamines A, D, E en K. Met uitzondering van vitamine A worden de andere vitamines beperkt in het lichaam opgeslagen en een overschot via de gal of lever uitgescheiden.
De in water oplosbare vitamines: B1 thiamine, B2 riboflavine, B3 niacine, B5 pantotheenzuur, B6 pyrodoxine, B8 biotine, B11 foliumzuur, B12 cobalamine en vitamine C. Met uitzondering van B12 kunnen de in water oplosbare vitamines niet in het lichaam worden opgeslagen en verlaten deze via de urine het lichaam.

Hoe krijg ik vitamines binnen?

We kennen in totaal 13 verschillende soorten vitamines en deze kunnen we door verschillend eten envitamines fruit drinken binnen krijgen. Zoals bij andere essentiële voedingsstoffen zijn vitamines ook met supplementen binnen te krijgen. Supplementen zijn in allerlei vormen te krijgen en worden vaak als aanvulling op normale maaltijden gebruikt. Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die niet gegeten worden, zorg dan dat ze door het innemen van supplementen binnen komen.

 

Een overzicht met vitamines die in water oplosbaar zijn en de voedingsmiddelen hoe we ze binnenkrijgen:

Vitamine B1
: Groente, volkoren brood, graanproducten, melk (producten), zilvervliesrijst, vitamines groentevarkensvlees en vlees (waren).
Vitamine B2: Melk (producten), graanproducten, ei, vlees (waren), broccoli, groente en fruit
Vitamine B3: Vlees, volkoren graanproducten, noten, ei, groente, fruit, aardappelen, peulvruchten, vis en melk (producten).
Vitamine B5: Aardappelen, rundvlees en melk.
Vitamine B6: Brood, bananen, vlees, ei, melk (producten), kaas en noten.
Vitamine B8: Noten, lever, melk, eieren, sojabonen en pinda’s.
Vitamine B11: Brood, bladgroente, vlees, zuivel en volkoren graanproducten.
Vitamine B12: Kaas, vis, vlees, ei en melk (producten).
C: Kolen, groente, fruit en aardappelen.

Waar zijn de vitamines B en C goed voor?

Vitamine B1: Zorgt voor vrijmaken van energie in koolhydraten, goed werkende hartspier en zenuwstelsel.
Vitamine B2: Beschermt tegen ontstekingen bij de neus en tegen huidafwijkingen bij de mond en op de tong.
Vitamine B3: Helpt bij de aanmaak van vetzuren en bij de energie voorziening in het lichaam.
Vitamine B5: Helpt bij de energie voorziening van het lichaam en de opbouw en afbraak van vetten en eiwitten.
Vitamine B6: Opbouwen en afbouwen van aminozuren met eiwitten, groeien van het lichaam, sterker immuunsysteem, gezond zenuwstelsel en een goede stofwisseling.
Vitamine B8: Helpt bij vormen van vetzuren en energie vrij te maken uit eten.
Vitamine B11: Kleinere kans op hart- en vaatziekten, bij normale inname kleinere kans op dikkedarmkanker positief effect op depressies.
Vitamine B12: Het zenuwstelsel gaat beter functioneren door de aanmaak van rode bloedcellen.
C: Gezonde weerstand behouden, aanmaken bindweefsel en opnemen van ijzer in het lichaam.

Wat kan er gebeuren bij een tekort aan vitamines B en C?

Vitamine B1: Psychische aandoeningen zoals: spierverlamming (beriberi), hartklachten, geheugenverlies, depressies en concentratieproblemen
Vitamine B2: Ontstekingen bij de neus, huidafwijkingen op de tong en bij de mond.
Vitamine B3: Scheurbuik, dementie, pellagra (huidaandoening) en diarree.
Vitamine B5: De kans is nihil maar er kan een pijnlijk en een branderig gevoel in de voeten voorkomen. Bij een overdosering kan er diarree optreden.
Vitamine B6: Lagere weerstand, bloedarmoede of zenuwaandoeningen.
Vitamine B8: De kans is nihil maar een tekort kan depressies, huidafwijkingen en bloedarme opleveren.
Vitamine B11: Darmstoornissen, vermoeidheid, geboorte afwijkingen en bloedarmoede.
Vitamine B12: Spierzwakte, bloedarmoede, geheugenverlies, verminderde coördinatie en paraestesie.
C: Lage weerstand en wonden genezen langzamer. Een overschot kan diarree als gevolg hebben.

Een overzicht met vitamines die in water oplosbaar zijn en de voedingsmiddelen hoe we ze binnenkrijgen:

Vitamine A: Eidooier, margarine, halvarine, vis, vlees (waren) en zuivelproducten.
Vitamine D: Vette vis, halvarine, margarine, ei, vlees, bak- en braadproducten en zonlicht (het lichaam maakt zelf vitamine D aan).
Vitamine E: Halvarine, margarine, zonnebloemolie, noten, fruit, groente, zaden, brood en graanproducten.
Vitamine K: Groente, fruit, melk, ei, vlees en granen.

Waar zijn de vitamines A, D, E en K goed voor?

Vitamine A: Gezonde huid, aanmaak weefselcellen, groei van kinderen, sterker immuunsysteem en een positieve bijdrage op de werking van de ogen.
Vitamine D: Sterker immuunsysteem, sterke botten en tanden en gaat botontkalking tegen.
Vitamine E: Beschermt cellen, bloedbanen, weefsels en celwanden.
Vitamine K: Goede bloedstolling en het aanmaken van botten.

Wat kan er gebeuren bij een tekort aan vitamines A, D, E en K?

Vitamine A: Een te hoge inname kan gevaarlijk zijn bij zwangerschappen (aangeboren afwijkingen), nachtblindheid, dof haar, huidproblemen en slechter zicht.
Vitamine D: Botontkalking, osteoporose en rachitis (kinderziekte). Een overdosis is bijna niet mogelijk. Zijn er teveel supplementen genomen dan kan er kalkafzetting in het lichaam plaatsvinden.
Vitamine E: Zwakkere spieren, bloedarmoede en neurologische symptomen. Een overschot kent geen problemen voor het lichaam.
Vitamine K: Langzamere bloedstolling. Een overschot komt niet vaak voor maar met bloedverdunners dien je wel op te passen.

Vitamines zijn in beperkte hoeveelheden in diverse soorten eten te vinden. Komen er te weinig vitamines binnen? Dan kan dat een negatief effect op het lichaam met allerlei bijwerkingen hebben. Bij voldoende vitamines houden deze het lichaam sterk en gezond.

Hulp nodig bij het kiezen van gezonde voeding én tegelijkertijd afvallen? Wellicht kunnen deze gezonde recepten helpen en als steun in de rug fungeren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • Disclaimer

    * Resultaten van elk dieet kunnen per individu verschillen.
    * Reacties zijn door volgers van het betreffende dieet ingezonden. De resultaten kunnen per individu verschillen.