Wat zijn lege calorieën?

Wat zijn lege calorieën?

 

dieet

 

Voeding is onze brandstof, zonder brandstof blijft onze motor niet draaien. Door de vele mensen die lijden aan overgewicht en het beeld dat de media schetst voor een ‘perfect’ lichaam, zijn we meer als tevoren bezig met ons lichaam. Calorieën voor, calorieën na.

Hoe eet je ze? Welke eet je? Welke zijn goed? En wat zijn lege calorieën nou eigenlijk?

We worden zo vaak met calorieën geconfronteerd dat we ongevoelig voor de gevolgen van te veel, of verkeerde calorieën zijn geworden. Ik wil je laten zien wat lege calorieën zijn en wat ze met je doen. Je kan op deze manier gezondere keuzes maken en daarbij ook nog afvallen.

De voedingsstoffen in calorieën die we eten zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Neem bijvoorbeeld spinazie, deze zit vol met vezels en ijzer. Spinazie heeft hoge voedingswaarden en weinig calorieën.
In tegenstelling tot spinazie kan etenswaar zoals bijvoorbeeld snoep veel calorieën en weinig voedingswaarde bevatten. In dat geval spreken we van lege calorieën. En ja, dat zijn vaak de etenswaren waar we moeilijk vanaf kunnen blijven.

Er is onderzoek gedaan naar de inname van lege calorieën bij kinderen tot 18 jaar met schokkende resultaten. Deze resultaten tonen aan dat tot wel 40% van de ingenomen calorieën, lege calorieën zijn. De helft van deze calorieën komen uit junkfood, dranken met suiker en snoep. Specialisten adviseren dat maximaal 5% tot 20% van de totale inname uit lege calorieën mag bestaan waarbij 20% toch al aan de hoge kant is.

Een aantal lege calorieën kan helemaal geen kwaad. Het gevaar ligt bij het nemen van teveel snoep, junkfood en suikerhoudende dranken snel op de loer.

Bewerkt eten is het grootste gevaar. Je kan echter wel opletten welk junkfood je bijvoorbeeld eet. Een supermarkt pizza bevat veel lege calorieën daar deze is bevroren. Wat je als alternatief kan kiezen is een heerlijk eigengemaakte pizza. Deze vul je met verse tomatensaus en groenten. Gebruik wel zo min mogelijk (gele) kaas en laat het vlees zo veel mogelijk achterwege.

De boosdoeners van lege calorieën zijn suikers, transvetten (vetten die kunstmatig zijn gevormd) en alcohol. Waar zitten deze calorieën precies in?

Junkfood (bv. patat, frikadellen, pizza etc.)
Suikerhoudende dranken (bv. cola, sinas, sportdrank etc.)
Tussendoortjes (bv. donuts, koekjes, gebak etc.)
Alcohol (bv. bier, Pasoa, Breezer etc.)

Sommige mensen vinden het raar als je geen kaas eet. De reden hiervan is het hoge vetgehalte wat het kan bevatten. Belangrijke opmerking is dat als de kaas witter is, het minder vet bevat.

Soms is de lijn tussen goede en lege calorieën vervaagd. Neem nou bijvoorbeeld fruit waar een suiker laag omheen zit. De kern is gezond maar de suiker zorgt dat je veel lege calorieën binnenkrijgt.

Probeer het voor elkaar te krijgen om vet en suiker zoveel mogelijk uit te bannen. Dit zal immers een positief effect op je lichaam hebben.

Do’s
Groente en fruit
2 liter water per dag
Vers en gezond eten
Regelmatig (gezond) eten

Dont’s
Junkfood
Alcohol
Toetjes met suiker
Suiker in het algemeen
Vet vlees
Frisdrank met suiker

Let zo veel mogelijk op de laatste aanbevelingen en je zal het risico op overgewicht en gezondheidsrisico’s naar een minimum verlagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Disclaimer

    * Resultaten van elk dieet kunnen per individu verschillen.
    * Reacties zijn door volgers van het betreffende dieet ingezonden. De resultaten kunnen per individu verschillen.